utorak, 23. listopada 2018.

Opća Opasnost

Opća opasnost je rock band iz Županje, osnovan je 1922. godine. Osnovali su ga dvojica mladih Županjaca u sastavu 131.brigade Hrvatske vojske. Bend je u početku osnovan kako bi se skrenula pozornost na njihov grad i da se pokaže kako se u Županji ne brani samo Hrvatska, nego se i bez obzira na ratne strahote živi, radi i stvara dobra glazba. Osnivačima benda
 Slavenu Živanoviću i Peri Galiću su se poslije pridružili Igor Kolić i Silvio Šoljačić(gitare), Eugen Benet(bubnjevi) i Ivn Nol(bas-gitara). Iste te godine su snimili svoj prvi materijal: "Opća Opasnost" , a album je tek bio dovršen 1993.godine i nikad nije bio izdan nego je bio podijeljen u lokalnim okvirima. Po završetku rata 1996. godine se vraćaju snimati u studio, gdje snimaju novi album: "Ruski rulet". 1998. su pobijedili na OSFEST-u sa pjesmom Mjesečar, a 1999. u suradnji s najboljim hrvatskim tamburašima nastupaju na festivalu "Zlatne žice Slavonije" s pjesmom Rastaviše i nas dvoje.

srijeda, 17. listopada 2018.

Proba

Rakitić je prvi nastup u seniorskom nogometu zabilježio 29. rujna 2005. u Kupu UEFA, na gostovanju svog Basela protiv Širokog Brijega (0:1). U švicarskoj Super League debitirao je protiv Neuchâtel Xamaxa, ušavši u 61. minuti umjesto Mladena Petrića. Neuchâtel Xamax je tada vodio Miroslav Blažević.

Za Basel je u svojoj prvoj pravoj sezoni, 2006./07., zabio 11 pogodaka u 33 utakmice. Ozljedom prvog strijelca kluba, Mladena Petrića, praktički je postao glavni igrač Basela, kojeg je vodio do 1/4 finala Kupa UEFA. Te godine dobiva nagradu za najboljeg mladog igrača lige.